Saveti

Vodič za kupovinu i prodaju automobila.

Želite kupiti novi automobil, onda ste samo još jedan korak do najvećih životnih ulaganja nakon kupnje kuće ili stana. Reč je ipak o mnogo novca u ovom vremenu. Mi ćemo vam dati savete na našim stranicama, kako možete kada kupujete automobil, novi ili polovan spasiti nekoliko stotina eura. Pogotovo u ovo vreme u kojem je sve skuplje, najvažnija stvar je da automobil ne platite više nego što je potrebno.

Želite kupiti nov automobil. Šta trebam učiniti sa starim automobilom?

- Kako kupiti novi?
- Koji automobil kupiti?
- Gde mogu kupiti najbolji?

Prodaja polovnog automobila

Šta trebam uraditi sa starim automobilom?

To je još uvek najbolje ako prodajete vaše vozilo privatno. Kao prvo, možete dobiti više novca i kao drugo imate puno bolji temelj za pregovore.Navešćemo vam nekoliko načina za prodaju vozila. Najbolje šanse imate za novinske oglase u nacionalnim dnevnim novinama .U tim novinama obično postoji rubrika za polovna vozila.Još jedan vrlo dobar način za objavljivanje prodaje je na internet berzama, kao što je AUTOPIJACA.COM. OVDE možete objaviti svoj besplatan oglas.
Ovde možete oglašavati besplatno svoje vozilo. Takođe možete prodaju automobila postaviti i na svoj Facebook profil i obavestiti vaše prijatelje o svojim namerama prodaje.Vrlo često potencijalne kupce ćete pronaći u neposrednoj blizini. Još jedan od načina je da postavite automobil na nekim od internet aukcija.

Ukoliko imate ozbiljnog kupca za vaše polovno vozilo, koristite obavezno kupoprodajne ugovore uredno overene.

Ugovor o kupoprodaji dostupan vam je ovde: DOWNLOAD PDF KUPOPRODAJNI OGOVOR

- Kako kupiti auto?

Lizing?

Lizing je prilično nezanimljiv za većinu zbog troškova lizinga te je za fizička lica previše skupo i nerentabilno. Lizing je u većini slučajeva atraktivan samo za firme zbog nekih poreskih olakšica.

Finansiranje preko banaka:

Korisnici:

Lica starosti od 20 godina na dan odobrenja do 65 godine na dan dospeća poslednjeg anuiteta, sa redovnim mesečnim primanjima preko računa , u stalnom radnom odnosu minimalno 6 meseci

Minimalni prosečni neto prihodi korisnika 200 EUR, preračunato po srednjem kursu NBS na dan podnošenja zahteva za plasman

Iznos: utvrđuje se na bazi ocene kreditne sposobnosti korisnika.
Raspoloživa sredstva za novo mesečno kreditno optrećenje korisnika se utvrđuju tako da kreditne obaveze: mesečne obaveze po novom kreditu i mesečne obaveze po već korišćenim kreditima korisnika, ne prelaze 30% njegovih redovnih mesečnih neto prihoda, odnosno da ne prelaze 50% njegovih redovnih mesečnih neto prihoda uključujući i obaveze po stambenim kreditima.

Rok korišćenja:

Za kupovinu novih automobila - 36 do 84 meseci

Za kupovinu polovnih automobila – 36 do 60 meseci

Koji automobil bi trebalo kupiti?

-Amortizacija

-Fiksni troškovi

-Dizel ili benzinac

Trenutno je tako da se 80 % novih automobila kupuje iz prestiža, dok je ekonomija novog automobila veoma zanemarena.

Amortizacija:

Ukoliko kupujete jeftini automobil stranog proizvođača mora vam biti jasno da to vozilo nakon nekoliko godina nije više puno vredno i jako puno gubi na tržištu polovnih automobila. Ukoliko kupite na primer, popularni Golf, možete biti sigurni da vaše vozilo i nakon 10 godina vredi novca. Iznad svega, vrlo lako ćete se osloboditi od njega u bilo koje vreme noći i dana.
Jedni od najstabilnijih proizođača vozila su Mercedes, BMW, Audi i VW. Opel i Ford su nešto lošiji.
Naša preporuka je: kupite model koji će se prodavati uvek. Ovde možete biti prilično sigurni da ćete prodati svog polovnjaka vrlo lako a da ne izgubite mnogo na njemu..

Fiksni troškovi:

Vrlo važna tačka su fiksni troškovi, kao što su porezi, osiguranje i potrošnja goriva. Osim toga, morate uzeti u obzir i redovno održavanje vozila. Uzećemo za primer u standardnom modelu, kao što je Golf V, trošak diskova je oko 30 €, a sa egzotičnim zabavama vas to vrlo lako može koštati 100 eur i više. Trebali biste pažljivo razmišljati o tome koji automobil možete kupiti odnosno održavati. Vozilo koje možete jeftino kupiti može vrlo lako biti i skupo, pogotovo ako želite prodati automobil nakon dosta pređenih kilometara. Situacija na tržištu polovnih automobila je takva da postoji prevelika ponuda polovnih vozila i zbog toga su cene prilično niske. Neka vozila ne možete prodati iako su u dobrom stanju, čak ni sa značajnim popustima. Ako ste jedan od onih koji voze svoje vozilo dok ne propadne,trebali biste biti oprezni u odabiru boja. Nemojte kupovati neke šok boje.Iz iskustva mnogih vozača možemo vam reći da je crna, tamno plava ili srebrna boja vozila koje se može uvek prodati lakše nego crvena ili žuta boja.

Dizel ili benzin motori:

Još jedna tačka koju treba razmotriti. Da li kupiti sebi dizel ili benzin. Kao neko pravilo koje vam može pomoći : Ukoliko godišnje prelazite do 20 hiljada kilometara, ne preporučujemo vam kupnju dizelskog motora obično zato što ćete platiti veću cenu u startu za dizel motor. Ukoliko vozite više od 20 hiljada kilometara godišnje ,tada vam je dizel motor puno ekonomičniji i opravdava kupnju dizel motora.

- Proverite polovni automobil pre kupovine

- Vizuelni dojam vozila

- Unutrašnjost

- Pregledajte unutrašnjost oko motora

- Obavite testnu vožnju

- Odvezite automobil u ovlašćeni servis na pregled

Ukoliko niste iskusni poznavalac automobila idete u kupnju s prijateljem ili poznanikom,jos ako imate prijatelja koji je automehaničar biće to pun pogodak.Budite uverljivi da ste profesionalci.Nikada ne priznajte prodavcu da su vaša iskustva i znanje u automobilima veoma mali,neki prodavci to mogu iskorititi protiv vas.Uzmite sebi dovoljno vremena i proverite sve pažljivo.Ako vam se nešto ne svidi,prodavac,automobili ili bilo koji drugi detalj,odustanite od automobila.Postoji toliko mnogo polovnih vozila na tržištu da vam taj jedan ništa neće značiti .

Želimo vam ugodnu vožnju u novom automobilu.
Oglasi za poređenje
Nemate ni jedan oglas u tabeli.
Unesite razlog prijave
Poruka *
Prijavite se
Korisnik
Šifra
Zaboravili ste šifru? Pošalji